Životní pojištění
3 min čtení
Změny pojistného na sociální zabezpečení. Co se pro zaměstanance mění v roce 2024?
14.2.2024

S novým rokem platí nová pravidla pro výpočet odvodů na sociální, zdravotní a nemocenské pojištění, a to jak pro zaměstnance, tak pro osoby samostatně výdělečně činné. Druhé skupiny se změn dotknou podstatněji, ale i zaměstnanci odvedou ze své mzdy vyšší částku než loni.

Co je pojistné na sociální zabezpečení?

Pojistné na sociální zabezpečení zahrnuje platby na nemocenské pojištění, důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Povinnost platit ho mají jak zaměstnavatelé a zaměstnanci, tak osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a lidé, kteří se důchodově pojistili dobrovolně. Je založené na pravidelném placení pojistného a peníze, které ČSSZ na pojistném vybere, tvoří příjem státního rozpočtu. 

Za zaměstnance se platí všechny 3 složky (odvádí je zaměstnavatelé), u OSVČ je platba nemocenského pojištění dobrovolná. Pojistné se vypočítává na základě stanoveného procenta z vyměřovacího základu.

Pojistné u zaměstnanců

Pojistné na sociální zabezpečení se v případě zaměstnanců vypočítává ze součtu příjmů, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob a nejsou od této daně osvobozeny. Zároveň mu je zaměstnavatel zúčtoval na základě zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském nebo jen na důchodovém pojištění.

Zaměstnavatel odvádí za zaměstnance celkem 24,8 % z hrubé mzdy:

  • 2,1 % na nemocenské pojištění
  • 21,5 % na důchodové pojištění 
  • 1,2 % na státní politiku zaměstnanosti

Zaměstnanec sám platí na sociálním pojištění 7,1 % z hrubé mzdy (částku strhává přímo zaměstnavatel). Částka se skládá z:

  • 0,6 % na nemocenské pojištění 
  • 6,5 % na důchodové pojištění 

Novinkou od 1. 1. 2024 je tedy účast zaměstnance na nemocenském pojištění (dosud ho platil jen zaměstnavatel). Zvýšila se také částka průměrné mzdy a maximální vyměřovací základ pro placení pojistného na částku 2 110 416 Kč. Ten byl dříve 72násobkem průměrné mzdy, nyní jen jejím 48násobkem.

Co když překročím max. vyměřovací základ?

Pokud základ zaměstnance přesáhne v daném roce maximální hodnotu vyměřovacího základu, pak se k situaci přistupuje podle toho, jestli šlo o překročení u jednoho nebo více zaměstnavatelů.

→ V případě jednoho zaměstnavatele zaměstnanec z přesahující částky pojistné neplatí (a to i pokud má u téhož zaměstnavatele více zaměstnání).

→ Pokud úhrn vyměřovacích základů zaměstnance u více zaměstnavatelů přesáhne maximální vyměřovací základ, považuje se za přeplatek na pojistném. 

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu