Životní pojištění
4 min čtení
Proč se životní pojištění vyplatí mladým lidem?
26.5.2024

Mladí lidé často podceňují význam životního pojištění. Zpravidla mají pocit, že mají celý život před sebou a nic se jim nemůže stát. Vážný úraz nebo závažné onemocnění může nastat v jakékoliv fázi našeho života. Navíc, čím dříve si životní pojištění sjednáte, tím méně ve výsledku zaplatíte. Pojďme si to ale více přiblížit v článku.

Co je to životní pojištění?

Životní pojištění je soukromý produkt, který kryje vaše příjmy před riziky ve vašem životě. Zaměřuje se především na pracovní neschopnost, invaliditu a smrt. V těchto případech chrání vaše příjmy nebo může sloužit k zabezpečení vaší rodiny. Jde o finanční produkt, který se uzavírá individuálně s ohledem na váš zdravotní stav a životní styl.

Pokud vás zajímá téma životního pojištění podrobněji, doporučujeme si přečíst našeho uceleného průvodce, ve kterém se dozvíte veškeré informace.

Proč se mladým lidem vyplatí životní pojištění?

Důvodů je několik. Jedním z nich je samozřejmě příznivá cena životního pojištění, na kterém nezaplatí tolik, jako by si jej sjednávali ve vyšším věku. Hlavním důvodem je, že čím starší člověk je, tím náchylnější je k vážným nemocem i úrazům.

Na druhou stranu i poměrně mladí lidé se mohou potýkat se závažnými onemocněními. Mezi nejčastější pak může patřit rakovina, cukrovka, Crohnova choroba, problémy se štítnou žlázou a další. Právě takové diagnózy vám mohou životní pojištění pěkně prodražit. Proto se říká, že je lepší se pojistit do doby, kdy jste zdraví.

Dalším důležitým aspektem je stabilita a klid, které vám životní pojištění může poskytnout. Vědomí, že jste finančně zabezpečeni, pokud by došlo k nečekaným událostem, může přinést významný klid v duši. To je něco, co mnoho mladých lidí podceňuje, ale co se může stát nesmírně cenným v průběhu života.

Navíc, životní pojištění může být součástí širšího finančního plánování a strategie. Může být propojeno s dalšími produkty, jako jsou investiční fondy nebo důchodové spoření, což vám umožní vytvořit komplexní finanční plán, který vám pomůže dosáhnout vašich dlouhodobých cílů.

V neposlední řadě je důležité zmínit, že životní pojištění může sloužit jako ochrana před dluhy. Pokud máte hypotéku nebo jiné závazky, může životní pojištění zajistit, že v případě vaší smrti nebudou tyto dluhy zatěžovat vaši rodinu. To je obzvláště důležité pro mladé rodiny, které mohou mít vysoké dluhy spojené s bydlením nebo studiem.

Cena životního pojištění vzhledem k věku

Průměrné měsíční pojistné podle věkových skupin (v CZK):

  • 20-29 let: 500-800 CZK
  • 30-39 let: 800-1000 CZK
  • 40-49 let: 1000–1500 CZK
  • 50-59 let: 1500–2000 CZK
  • 60+ let: 3000+ CZ

Počítat musíte s tím, že jde o orientační cenu a vždy jde o individuální záležitost. Pokud by vás zajímalo, na kolik by vás mohlo přibližně vyjít životní pojištění, doporučujeme vyzkoušet srovnávač životního pojištěni. Nechte si udělat srovnání cen a promluvte si se specialistou na finance o tom, jak zajistit sebe i svou rodinu.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu