Životní pojištění
3 min čtení
Proč každý rok revidovat životní pojištění?
14.2.2024


Životní pojistku by si měl sjednat každý, kdo chce sebe a své blízké chránit před nepřízní osudu. Uzavření pojistné smlouvy je sice nezbytný první krok, ale rozhodně ne poslední. Aby byla pojistka opravdu výhodná, je třeba pravidelně kontrolovat, zda smlouva odpovídá vašim potřebám. Proč každý rok revidovat životní pojistku?

Co je to životní pojištění? 

Všichni si přejeme, aby se nám neštěstí vyhýbalo obloukem. Nikdy však nevíme, co nás v budoucnosti potká. Naštěstí existuje možnost, jak se na složité životní situace připravit a zvládnout je tak s větší lehkostí. Řešením je životní pojištění, které nám kryje záda, zatímco si užíváme každodenních radostí. 

Co vše obvykle životní pojistka pokrývá?

  • pracovní neschopnost
  • hospitalizaci následkem úrazu
  • trvalé následky úrazu
  • invaliditu 
  • některá závažná onemocnění 
  • smrt 
  • další připojištění

„Životko“ má za cíl zaopatřit vás i vaše blízké v případě nepředvídatelné či tragické události, jejíž zvládnutí vyžaduje nemalý obnos peněz. Pojišťovna se ve smlouvě zavazuje, že v případě pojistné události vyplatí určitou částku buď pojistné osobě (pracovní neschopnost, úraz, hospitalizace atd.), nebo obmyšlené osobě (smrt).

Proč je revize důležitá?

Nabídky pojištění se neustále mění, zdokonalují a přizpůsobují současným trendům i ekonomické situaci. Pokud jste si pojistku sjednávali před několika lety, hrozí, že nebude aktuální, a vy tak přijdete o určité výhody, které z modernizace produktu plynou. V minulosti bylo například populární investiční životní pojištění, které se však časem ukázalo jako problematické. 

Ještě důležitější jsou však změny v životě pojištěnce. Od doby uzavření pojistky se mohlo změnit vaše povolání, finanční situace a rodinný či zdravotní stav. Pokud pravidelně neprovádíte revizi životního pojištění, riskujete, že v případě potřeby vám pojistka nepokryje náklady. 

Pravidelná revize zabrání podpojištění i nevýhodám plynoucím z podmínek pojistné smlouvy. Projděte svou pojistnou smlouvu s odborníkem, který vám doporučí, jak ji upravit, aby lépe vyhovovala vašim potřebám a měla odpovídající pokrytí. 

Jak často revidovat životní pojistku?

V dnešní době prudkých změn a nestabilní ekonomické situace se vyplatí revidovat životní pojištění každý rok. Díky pravidelné kontrole odhalíte případné nesrovnalosti, které by mohly způsobit, že pro vás v případě neštěstí nebude pojištění dostačující. Vyvarujete se podpojištění a přizpůsobíte smluvní podmínky své finanční situaci i měnícím se prioritám. 

Ačkoliv se doporučuje revidovat pojistku jednou za rok, rozhodně byste měli smlouvy revidovat v případě životních změn, jako je nové povolání, rozvod, sňatek nebo narození dítěte. Změnit se může rizikovost vaší osoby i obmyšlená osoba. Určitě totiž nechcete, aby byly peníze za vaše úmrtí vyplaceny bývalé ženě nebo muži. 

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu