Finance
4 min čtení
Jaké pojištění vybrat pro dovolenou na (elektro)kole?
21.5.2024

Cyklistika se stává stále populárnějším způsobem, jak trávit dovolenou, ať už v Česku, nebo v zahraničí. Bez ohledu na to, zda preferujete klasické kolo nebo elektrokolo, je důležité myslet na rizika, která vás na cestách mohou potkat. Pojištění na dovolenou na kole vám může ušetřit nejen peníze, ale i starosti.

Proč je pojištění na dovolenou na kole důležité?

Dovolená na kole přináší dobrodružství, ale i potenciální rizika. Ta můžete pokrýt vhodným pojištěním, které vás ochrání před finančními ztrátami. Zvlášť při cestování do zahraničí se může neočekávaná událost pořádně prodražit, pokud nemáte sjednané pojištění.

Nikdy nevíme, co se na dovolené může přihodit, a je lepší být na všechno připraveni. Může jít o úrazy, krádeže kola nebo odpovědnost za škody způsobené třetím stranám. Náklady na tyto nenadálé situace vám správné pojištění pokryje.

Jaké pojištění je potřeba?

Ať už vyrážíte do Česka nebo do zahraničí, měli byste se před odjezdem ujistit, zda máte sjednaná tato pojištění:

  • Cestovní pojištění – kryje ztrátu zavazadel, asistenci, storno zájezdu apod.
  • Úrazové pojištění – kryje léčebné výlohy, hospitalizaci, transport. Bývá součástí cestovního pojištění.
  • Pojištění odpovědnosti – kryje škody způsobené třetím stranám. Může být součástí cestovního pojištění.
  • Pojištění proti krádeži – obzvlášť u dražších kol a elektrokol se tato pojistka rozhodně vyplatí.

Pro dovolenou na kolech není třeba mít připojištění pro rizikové sporty, jelikož se jedná o rekreační aktivity.

Pojištění pro elektrokola

Elektrokola se stávají stále populárnější volbou pro rekreační cyklisty. Díky elektrickému pohonu umožňují delší a náročnější výlety, které by na klasickém kole byly pro mnohé nezvládnutelné. S rostoucím počtem uživatelů elektrokol roste i počet pojistných událostí. Liší se nějak pojištění na elektrokola oproti běžným jízdním kolům?

U běžných kategorií elektrokol, která nepřekračují výkon 250 W a rychlost 25 km/h, není oproti běžným kolům žádný rozdíl. Pro pojištění škod způsobených třetím stranám si stačí pořídit pojištění občanské odpovědnosti.

Rychlejší kola, která se podobala mopedu, musela mít v minulosti i povinné ručení. Od 31. března však tato povinnost končí a i na silnější stroje se vztahuje klasické pojištění odpovědnosti, protože stále je primárním zdrojem pohybu šlapání, nikoliv motor.

Jak vybrat správné cestovní pojištění?

Při výběru pojištění na dovolenou na kole je důležité pečlivě zvážit několik faktorů:

  • Rozsah krytí: Zkontrolujte, aby pojištění pokrývalo všechna rizika, která vás na cestách mohou potkat, včetně krádeže kola a úrazů.
  • Limity pojištění: Vybírejte pojištění s vysokými pojistnými limity, které vám pokryjí škody i v drahých státech, jako je třeba Švýcarsko – s ohledem na to, kam vyrážíte.
  • Odpovědnost: Ověřte si, že pojištění zahrnuje i odpovědnost za škody třetím stranám.
  • Cena versus hodnota: Porovnejte nabídky různých pojišťoven a vyberte tu, která nabízí nejlepší poměr mezi cenou a hodnotou poskytovaných služeb.
  • Asistenční služby: Zjistěte, jaké asistenční služby pojišťovna nabízí.

Investice do pojištění se vám vrátí

Dovolená na kole, ať už v České republice nebo v zahraničí, je skvělým způsobem, jak objevovat nová místa a užívat si volný čas. Správné pojištění je nezbytnou součástí plánování, která vám umožní užít si dovolenou bez zbytečných obav. Investice do pojištění se vám může mnohonásobně vrátit v podobě klidu a jistoty na cestách.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu