Zelená energie
4 min čtení
Virtuální baterie k FVE. Má to smysl?
22.1.2024

Při instalaci fotovoltaické elektrárny (FVE) se můžete často setkat s možností tzv. virtuální baterie. Tuto službu vám nabídne distributor energie (ČEZ nebo E.on). Na první pohled se virtuální baterie může jevit jako poměrně zajímavý způsob, jak zacházet s přebytkem vyrobené energie, avšak i zde se najde nějaké „ale“. Pojďme se na ní blíže podívat.

Co je to virtuální baterie

Jak už název napovídá, jde o službu, která nahrazuje klasický akumulátor, v němž by vaše fotovoltaika ukládala přebytečnou energii. V tomto případě se elektřina přesouvá do distribuční sítě, ze které mohou čerpat další domácnosti.

Jaké je tu ale?

Pojmenování „virtuální baterie“ může svádět k tomu, že svou přebytečnou energii někam odkládáte, ale jak už jsme zmínili výše, ve skutečnosti je spotřebována. Vaše domácnost čerpá elektřinu vyrobenou od dodavatele, která však není zcela zdarma

Kdo službu využije? Virtuální baterie je určená pro majitele solárních panelů do 10 kWp, kteří jsou do sítě připojeni od roku 2016. Služba je určená jak fyzickým, tak právnickým osobám.

Jak funguje virtuální baterie?

Logika virtuální baterie je poměrně jednoduchá. Během dne, kdy slunce svítí, fotovoltaika vyrábí energii. Jelikož nejste doma, elektřinu nespotřebujete, a tak jí vložíte do distribuční sítě. V ten okamžik se vám nabíjí virtuální baterie.

V noci, kdy fotovoltaika nevyrábí energii, si uloženou energii vezmete ze sítě a spotřebujete jí. Takhle jednoduché to je.

Má virtuální baterie smysl?

Důležité je si uvědomit, že virtuální baterie je další investicí, kterou je potřeba spočítat si. Proto je třeba brát zřetel zejména na následující fakta.

1. Spotřeba energie domácnosti: Důležité je spočítat si, kolik energie FVE vyrobí a kolik jí domácnost spotřebuje.
2. Vyrobená energie: Ve chvíli, kdy máte výrazný nadbytek elektrické energie ze solárních panelů, může být virtuální baterie zajímavou alternativou ke klasickému akumulátoru.
3. Zaměřte se na cenu: Důležité je také propočítat vaše aktuální náklady za energii. Na základě těchto údajů pak můžete porovnat ceny virtuálních baterií u jednotlivých dodavatelů s vašimi aktuálními náklady.

Výhody virtuální baterie

  • Efektivita: Virtuální baterie umožňuje maximální využití přebytečné energie a použijete jí, když elektřinu potřebujete.
  • Bezúdržbovost: Nemusíte se starat o fyzickou baterii, tu má dodavatel energie.
  • Nižší náklady: Odpadají vám náklady na pořízení fyzické baterie, ale platíte pouze měsíční poplatek za službu.
  • Životního prostředí: Využitím virtuální baterie dochází k maximálnímu využití čisté a obnovitelné energie, díky čemuž se snižuje emise uhlíku.

Nevýhody virtuální baterie

  • Závislost: V noci jste závislí na dodávané energii, a pokud má dodavatel výpadek, nemáte možnost jí využít.
  • Poplatky: S využíváním virtuální baterie jsou spojené měsíční poplatky.
  • Omezení FVE: Virtuální baterie se zaměřuje na systémy s maximálním výkonem 10 kWp, což může být nevhodné pro domácnosti s vysokou spotřebou elektřiny.

Nechte si poradit s výběrem fotovoltaiky

Plánujete letos využít ve své domácnosti zdroj obnovitelné energie? Proberte to s našimi experty na solární panely. Ti vám nejen odpoví na všechny dotazy, ale mohou vám zajistit konzultaci i výpočet toho, na kolik by vás fotovoltaika mohla vyjít i se státní dotací.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu