Zelená energie
5 min čtení
Mýty o fotovoltaice, které by vám neměly dělat starost
13.8.2023

Zelená energie je často diskutovaným tématem. Dnes už běžně narazíte na celou řadu domů s fotovoltaikou. Solární panely jsou čím dál oblíbenější v rámci úspor v mnoha domácnostech. S tím je ale spojena celá řada mýtů, které se vás od koupě budou snažit odradit. Proto vám v článku objasníme ty nejzásadnější z nich.

1. Fotovoltaika pokryje kompletní spotřebu domácnosti

Hned ze začátku vyvrátíme jeden z nejrozšířenějších mýtů, s nímž se můžete v rámci nabídky fotovoltaiky setkat. Solární elektrárna vyrábí energii během dne, a to i když je slunce zastíněné nebo v zimních měsících, kdy tolik nesvítí. V těchto případech však fotovoltaika vyrábí menší množství elektřiny (má nižší výkon), než tomu je za slunných dnů.

V současné chvíli solární panely dokážou pokrýt v průměru 70 % spotřeby české domácnosti v rámci jednoho roku.

2. Solární panely vyžadují péči, a proto jsou poruchové

Solární panely vyžadují jen minimální péči. Při jejich výrobě bylo myšleno na to, aby si s většinou potencionálních problémů poradily sami. Fotovoltaika je proto opatřena speciální vrstvou. Ta zabraňuje tomu, aby se na ní usazoval prach, pyl a jiné nečistoty – s odstraněním větších nánosů pak dokáže pomoci déšť.

Solární panely jsou pevně připojeny ke střeše, a tak s nimi nic neudělá ani prudký vítr nebo bouřka. Normální sněhová nadílka z povrchu sklouzne, a pokud pod sněhem není celá střecha. Jednou za rok se vyplatí pozvat na údržbu specializovanou firmu na fotovoltaiku, abyste prodloužili životnost tohoto řešení.

3. Fotovoltaika je drahá a investice se nevrátí

Cenu fotovoltaiky na vaši střechu ovlivňuje řada faktorů, jako je kvalita materiálu nebo požadovaný výkon. Rozhodně tak nejde o levnou záležitost. Na koupi solárních panelů se pohlíží především jako na investici do budoucna. Díky programu Zelená úsporám můžete z celkové ceny ušetřit až 200 000 Kč. V takovém případě by se vám investice měla vrátit zhruba do 7 let.

4. Solární panely představují ekologickou zátěž

Solární panely na střeše nevydrží doživotně, ale většina výrobců udává životnost kolem 30 let. Po té době bude potřeba fotovoltaiku sundat a vyměnit. Panely jsou vyráběny z recyklovatelných materiálů, které se dají znovu využít. Nemusíte mít obavy, že byste v budoucnu negativně ovlivnili životní prostředí. Všechny solární panely musí být v souladu se směrnicí EU 2012/19/EU z roku 2015, a tak splňovat potřebné požadavky.

5. S pořízením fotovoltaiky je zbytečná byrokracie

Pokud se rozhodnete pro fotovoltaiku, rozhodně se papírování nevyhnete. Její instalaci vám bude muset schválit stavební úřad, a pokud budete žádat o dotaci, tak je potřeba také doložit spoustu dokladů. V dnešní době však tuto situaci za vás vyřeší společnost, u které si fotovoltaiku pořizujete.

6. Hasiči domy s fotovoltaikou nehasí

Mezi jeden z nejzajímavějších mýtů určitě patří ten, že hasiči nehasí domy s fotovoltaikou. Dnešní systémy moderních solárních panelů mají ochranné prvky, které v různých situacích, jako je požár, odpojí solární panely od sítě a přestanou tak vyrábět energii. Ve chvíli, kdy hoří dům s fotovoltaikou na střeše, hasiči jej hasí jako by se jednalo o zařízení pod napětím.

7. Díky baterii si mohu vyrobit zásobu energie na zimu

K solární elektrárně si můžete pořídit bateriové moduly, do nichž se ukládá přebytečná elektřina. Ty však neslouží k dlouhodobému ukládání a časem se vybíjí. Jejich hlavní využití je především v pokrytí spotřeby energie v nočních hodinách, kdy fotovoltaika nevyrábí žádnou energii.

8. Solární panely se dají umístit na každou střechu

Otázku, kterou byste si ale měli pokládat, zní: Vyplatí se nám solární panely na naší střeše? Správné fungování fotovoltaiky ovlivňuje mnoho faktorů, mezi něž patří tvar, sklon, členitost i orientace. Důležité je, aby ve vašem okolí nebyly budovy a stromy, které by výrazně omezily množství dopadajícího světla.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu