Zelená energie
4 min čtení
Mýty a fakta o tepelném čerpadle
4.9.2023

Před pořízením tepelného čerpadla se nejspíše setkáte s několika mýty a fakty, které mohou být zavádějící. V článku si proto představíme ty nejznámější a povíme si o nich trochu víc. Rozhodně tak nemusíte mít při výběru nového zdroje vytápění obavy.

1. Tepelné čerpadlo je vhodné jen pro nízkoekologické novostavby

Tepelné čerpadlo patří do ekologického řešení vytápění domů a staveb. Častým kamenem úrazu bývá, že si spousta lidí domýšlí, kde se dá využít. U novostaveb je sice samozřejmostí, ale instalovat jej můžete i při rekonstrukci. Nutně to neznamená, že se tepelné čerpadlo nehodí do starších zástaveb, bytovek či kanceláří.

Tepelné čerpadlo je potřeba brát jako investici do nové a úsporné technologie vytápění. Instalace ve vaší domácnosti záleží na tepelně-technických parametrech budovy. Na základě těchto informací se určuje, jak výkonnou jednotku budete potřebovat.

2. Provoz tepelného čerpadla je drahý kvůli spotřebě elektřiny

Tepelné čerpadlo ke svému provozu využívá elektřinu, ale rozhodně se nevyplatí jej porovnávat s jinými přímotopy nebo kotly na elektřinu. Oproti těmto energeticky náročným zdrojům vytápění, využívá ke svému provozu pouze 25 % elektřiny. Zbývajících 75 % odebírá z obnovitelných zdrojů (podle typu: vzduch, voda, země), a tak vám ročně ušetří až 2/3 nákladů.

3. Typ tepelného čerpadla vzduch-voda je příliš hlučné

S tepelnými čerpadly vzduch-voda se spojují i příběhy o hlučnosti, kvůli níž se sousedé nemohli vyspat. Tento případ však byl typický pro jednotky za tu nejnižší cenu. Moderní tepelná čerpadla od ověřeného výrobce se svou hlučností pohybuje zhruba 45 dBA. To je zvuk, který se dá připodobnit provozu moderní ledničky.

4. Investiční návratnost je mizivá

V ideální situaci je návratnost investice do tepelného čerpadla 7 let od jeho pořízení. Tuto dobu ovlivňuje řada faktorů, jako je pořizovací cena, velikost objektu, tepelné ztráty, počet osob v domácnosti a řada dalšího. Čím větší dům, tím vyšší tepelná úspora, a tak i návratnost.

5. Krátká životnost a drahé opravy

Životnost tepelného čerpadla se pohybuje zhruba kolem 20 let. Pokud jej pravidelně servisujete, může to být i déle. Navíc díky rozšířenému trendu jsou součástky do tepelného čerpadla dostupnější a cenově výhodnější než kdy dříve.

6. Tepelné čerpadlo nefunguje dobře v období mrazu

Velmi často diskutovaným tématem je i možnost vytápění v mrazivých dnech. Tepelné čerpadlo si dokáže spolehlivě poradit s vytápěním domu při nízkých teplotách. Jak jdou technologie kupředu, s ním i možnosti, které jednotka nabízí. Moderní tepelné čerpadlo dokáže spolehlivě vytápět dům při mrazech do -20 °C, což rozhodně v našich končinách nehrozí.

7. Cena tepelného čerpadla je příliš vysoká

Při pořizování nového zdroje vytápění se často bere v potaz i otázka peněz. Za pořizovací cenovkou je proto dobré vidět i to, kolik můžete ročně ušetřit na nákladech za vytápění. Na základě toho se pak počáteční investice vrátí do několika let. Navíc díky programu Zelená úsporám můžete ušetřit i několik desítek tisíc korun.

S tepelným čerpadlem vám poradíme

Zaujala vás možnost vytápění pomocí tepelného čerpadla? Není nic jednoduchého než se spojit s odborníky v oboru a probrat všechny možnosti. Nechte nám na vás kontakt pomocí naší stránky Zelená energie a náš odborník se s vámi spojí a probere případné další kroky.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu