Zelená energie
3 min čtení
Jak se správně starat o fotovoltaiku?
18.2.2024

Investice do fotovoltaického systému na střeše vašho domů je vstřícným krokem k udržitelné budoucnosti. Aby solární panely fungovaly efektivně a vydržely co nejdéle, je potřeba  se o ně pravidělně a správně starat. V článku si popíšeme, jak na to.

Speciální nářadí pro čištění solárních panelů

Pokud zvažujete, že budete solární panely čistit sami, mějte na paměti, že běžné čisticí nástroje nejsou zcela vhodné. Použití nevhodných předmětů, jako je tvrdý kartáč, může vést k poškrábání panelů a tím k snížení jejich účinnosti i životnosti a v nejhorším případě i k zániku záruky. K čištění solárních panelů se doporučuje používat speciální stěrku, která minimalizuje riziko poškození.

Optimální metody čištění fotovoltaiky

Většina fotovoltaických systémů je navržena tak, aby si poradila s běžnými nečistotami bez vašeho zásahu. Nicméně, pokud se váš  dům nachází v prašném prostředí, blízko hlavní komunikace nebo v oblastech s vyšším výskytem pylu během letních měsíců, je správné čištění panelů, pro jejich optimální výkon, nezbytné.

Pro standardní čištění postačí opláchnutí panelů vodou. Pro odstranění mastnot a jiných druhů nečistot můžete použít speciální čisticí prostředky ve spojení s vodou. K tomu je možné využít také tlakový čistič (vapku), avšak dbejte na to, aby tlak vody nebyl příliš silný – mohlo by dojít k poškození panelů.

Jak postupovat v případě sněhu na fotovoltaice?

Během zimních dnů je výroba elektřiny fotovoltaikou nižší, a pokud je zakrytá, tak nevyrábí žádnou. Panely umístěné pod určitým úhlem jsou konstruovány tak, aby z nich sníh snadno sklouzl. Pokud sněhová pokrývka na vaší fotovoltaice zůstává, je vhodné jej odstranit koštětem s jemnými vlákny a speciální stěrkou. 

Důležitost pravidelné revize

K zajištění maximálního výkonu a prodloužení životnosti vašeho fotovoltaického systému je klíčová pravidelná revize. Doporučuje se, aby odborná firma prováděla revizi alespoň jednou za dva roky, ale jde o individuální záležitost.

Láká vás fotovoltaika? Nechte si poradit!

Chtěli byste si pořídit fotovoltaiku na vaší střechu a stát se méně závislími na energii od dodavetelů elektřiny? Obraťte se s námi na odborníky na obnovitelné zdroje elektřiny.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu