Investice
4 min čtení
Penzijní spoření v roce 2024. Jaké změny ho čekají?
13.10.2023

Chcete se zajistit na důchod? Jedním z nejznámějších finančních produktů je penzijní spoření. Pokud o něm přemýšlíte, nebo ho máte již sjednané, tak od roku 2024 tento produkt čekají výrazné změny. Stát totiž chce, aby si lidé na důchod odkládali více než kdy dříve. Jaké změny si pro nás penzijní spoření připravilo v roce 2024?

Změna penzijního spoření reaguje na důchodovou reformu

Jednou z velkých změn, kterou vláda letos nastínila, se zaměřila na důchodovou reformu. Ta se týká valorizace současných důchodů, zvýšení hranice odchodu do penze a řady dalších změn, které si můžete přečíst v našem článku: Šetříte na stáří? Důchodová reforma vás přesvědčí!

Penzijní spoření mění výši státního příspěvku

Změny v novele se týkají především výše státní podpory.  Ta se doposud pohybovala v rozmezí 90 až 230 Kč, přičemž na maximální částku letos dosáhnete, pokud si každý měsíc odkládáte 1000 Kč.

Co se v roce 2024 změní?

  • Na státní příspěvek dosáhnete ve chvíli, kdy si minimálně odkládáte 500 a více korun. Vzniká tak nová minimální hranice, při níž můžete získat navíc dalších 100 Kč.
  • Navyšuje se státní příspěvek, který je až 340 Kč, ale to pouze tehdy, pokud si budete na důchod odkládat 1700 Kč a více.

Tyto změny vás tedy mají motivovat k tomu, abyste si spořili více, protože příspěvky se ve své podstatě snížily. Při dnešním vkladu 1000 Kč získáte 230 Kč, ale v roce 2024 vám stát přidá pouze 200 Kč. V případě, že si budete odkládat 1500 Kč, tak nově dostanete příspěvek ve výši 300 Kč.

Změna se dotkne i důchodců, kteří si spoří na penzijní spoření. Těm stát od roku 2024 nebude vyplácet státní příspěvek. Důvodem je, že tato podpora má cílit na lidi, kteří se chtějí zabezpečit na důchod.

Zvyšuje se daňové zvýhodnění – nejen pro penzijní spoření

V rámci penzijního spoření a životního pojištění s investiční složkou došlo k zvýšení daňového odpočtu. Dosud jste si mohli od základu daně odečíst 24 000 Kč ročně, a to u částky, která přesáhla 12 000 Kč. Pro maximální odečet je letos nutné spořit minimálně 3 000 Kč (36 000 Kč za celý rok).

V roce 2024 by se vše mělo změnit a maximální daňový odpočet se zvýší na 48 000 Kč ročně. To znamená, že byste si za penzijní spoření mohli odečíst částku, která přesahuje 24 000 a zbývajících 24 000 pak ze životního pojištění. Měsíčně byste si proto museli odkládat 5 700 Kč což činí 68 400 Kč ročně.

Limit 48 000 Kč pro daňový odečet by tak měl zahrnovat další dlouhodobé investiční produkty. Ty plánuje stát teprve zavést.

Zvyšuje si i doba pro výběr peněz bez sankce. V současné době to šlo po 5 letech, od roku 2023 si penzijní spoření bez poplatků zrušíte až po 10 letech.

Budete mít možnost využívat staré i nové penzijko

V současné době existují dva typy penzijního spoření. V roce 2013 zaniklo staré penzijní připojištěni a nahradilo ho nove doplňkové penzijní spoření. Staré penzijko si lidé často ponechávají z mnoha důvodů – většinou kvůli zhodnocení a případným sankcím za předčasné zrušení. To se taktéž změní, protože rok 2024 bude přívětivější.

Nově si tak ke starému penzijnímu připojištění můžete založit doplňkové penzijní spoření, které nabízí lepší zhodnocení a strategie a není třeba rušit to stávající.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu