Finance
4 min čtení
Změny rodičovského příspěvku od roku 2024 přehledně
14.2.2024

Rodičovský příspěvek se od ledna 2024 zvýší o 50 000 Kč. Zároveň se zkrátí doba jeho čerpání na 3 roky. Co vše se mění a koho se změny budou týkat? 

Více peněz za kratší dobu

Výše rodičovského příspěvku stoupne o 50 000 Kč, tedy na 350 000 ze současných 300 000 korun. Doba jeho čerpání se zkrátí ze 4 let na 3 roky. Rodiče mohou dále zůstat s dětmi na rodičovské do čtyř let (pokud jim to zaměstnavatel umožní), ale bez nároku na čerpání finanční podpory. Změny platí jen pro rodiče dětí, které se narodí od 1. ledna 2024. 

A jak je to s podporou vícerčat? Pokud se narodí dvě a více dětí současně, jejich rodiče nadále nedostanou dvojnásobek částky, přestože každý ze sourozenců má stejné potřeby jako jiné děti. Návrhy na změnu sice ve vládě byly, ale argumenty neprošly. Rodičovský příspěvek pro vícerčata tak zůstává na 1,5násobku částky pro jedno dítě. Zvyšuje se na 525 000 korun ze současných 450 000 Kč.

Jak o navýšení zažádat?

V postupu žádosti o rodičovský příspěvek se nic nemění. Pokud se vaše dítě narodí od 1. ledna 2024 dál, automaticky budete čerpat vyšší částku. Od letošního srpna můžete o rodičovskou žádat pohodlně online, a to pomocí Identity občana nebo přes datovou schránku. Druhou možností je podat žádost na pobočce Úřadu práce v místě vašeho bydliště. V obou případech vyplníte formulář Žádost o rodičovský příspěvek, kterou najdete ke stažení na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Je jednorázové navýšení řešením?

Vzhledem k vysoké inflaci reálná hodnota rodičovského příspěvku i přes navýšení klesá. 

Část vlády se snaží dlouhodobě (ale neúspěšně) prosadit pravidelnou valorizaci rodičovského příspěvku, stejně jako je tomu v případě důchodů. Nebylo by pak nutné ho opět skokově navyšovat.

Příspěvek se naposledy zvyšoval v lednu 2020 (z 220 na 300 000 korun). Zároveň vláda umožnila vyčerpat předchozí rodičovský příspěvek v případě, kdy se rodičům narodilo v době jeho čerpání další dítě. Jak část vlády upozorňuje, současná novela je opět jen dočasným řešením a změny bude nutné v průběhu několika let řešit znovu.

Zkrácení doby čerpání – proč?

Zkrácení doby čerpání rodičovského příspěvku vláda odůvodňuje dřívějším zapojením matek na trhu práce. Statistiky ale ukazují, že problém není v tom, že by se rodičům nechtělo do práce dříve, ale naráží na jiné problémy – nedostatek míst ve školkách (především ve velkých městech jako je Praha, Brno nebo Plzeň) a také nízkou nabídku zkrácených úvazků. 

Data českého statistického úřadu navíc ukazují, že v roce 2022 pobíralo rodičovský příspěvek 277 999 lidí. Do čtyř let věku dítěte ho čerpalo pouze necelých 8 % rodičů a novější čísla ukazují, že trendem je naopak jeho zkracování. Pro dřívější návrat rodičů do práce je důležité řešit především to, aby měli kam umístit děti a aby zaměstnavatelé vycházeli vstříc požadavkům na zkrácené úvazky.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu