Finance
5 min čtení
Kontokorent vs. kreditní karta. Znáte rozdíl?
28.2.2024

Pokud se v bance budete bavit o finanční rezervě, často přijde řeč na dva finanční produkty. Z velkou pravděpodobností vám bude nabídnut kontokorent nebo kreditní karta, které slibují peníze na víc. Ačkoliv nejde o finanční rezervu v pravém slova smyslu, pokud se pro jeden nebo druhý produkt rozhodnete, vyplatí se vám o nich vědět něco více.

Co je to kontokorent?

Kontokorent se váže na váš běžný účet v bance. Umožňuje vám přečerpat váš zůstatek a jít tzv. do mínusu tím, že čerpáte peníze banky. Sjednat ho prakticky můžete během chvíle po telefonu, nebo ve své mobilní aplikaci.

Kontokorent se může pohybovat v řádech tisící korun a jeho maximální hranice může dosahovat i 100 000 Kč. Důležitou roli hraje vaše bonita a kolik vám banka schválí.

Kdy dává kontokorent smysl?

Ve své podstatě je kontokorent úvěr, k němuž se váže vysoký úrok. Celková částka se vypočítává z výše vypůjčených prostředků s počtem dnů, v niž máte na běžném účtu zápornou hodnotu. Denní úrok je motivací, abyste svůj záporný zůstatek na účtu dorovnali co možná nejdřív. To se stane ve chvíli, kdy vám na účet příjdou peníze.

Kontokorent se vám vyplatí zejména, pokud:

  • chcete mít rezervu na nečekané výdaje, na které v danou chvíli nemáte peníze,
  • potřebujete mít možnost přečerpat zůstatek vašeho účtu pro případ pravidelných plateb.
Sjednat si kontokorent pro dlouhodobé přečerpání účtu se nevyplatí, protože s ním jsou spojené vysoké poplatky a případné sankce.

Co je to kreditní karta?

Kreditní karta je finanční produkt, který vám umožňuje čerpat peníze banky. Výše poskytnutého úvěru se odvíjí od vašich ročních příjmů, na základě, nichž vám je bankou schválen limit. Kreditní kartou pak můžete platit v kamenných i online obchodech penězi banky.

Kdy dává kreditní karta smysl?

Kreditní karta je také prezentována jako tzv. rezerva, kterou můžete využít, když nastanou nečekané výdaje. S jejím držením však jsou spojeny vysoké poplatky (vyšší než u kontokorentu). Čerpané peníze pak můžete uhradit v bezúročném období, nebo je pak splácet s úrokem, který se běžně pohybuje nad 20%.

Kreditní karta se vyplatí, pokud:

  • Chcete mít peníze, které můžete použít v případě potřeby.
  • Plánujete splatit úvěr v bezúročném období.
  • Využívat benefity, které kreditní karta nabízí (pojištění, prodloužená záruka, cashback atp.)
  • Nechcete platit vlastními penězi online.
Zaujala vás kreditní karta? Naši odborníci vám rádi pomohou s výběrem pravé kreditní karty.

Kontokorent a kreditní karta: hlavní rozdíly

Teď už víte, že kontokorent i kreditní karta jsou úvěrové produkty, které vám mohou pomoci, pokud v danou chvíli nemáte vlastní prostředky. Pojďme si je tedy porovnat.

Přístup k penězům

Hlavním rozdílem mezi oběma produkty tkví v tom, jak se k nim dostanete. Kontokorent využijete ve chvíli, kdy na vašem běžném učtu není dostatek financí. Dostáváte se do mínusu a za každý den, kdy vypůjčený finanční obnos není na vašem účtu, platíte poplatek. Čím dřív dluh splatíte, tím nižší jsou poplatky.

Kreditní karta funguje na trochu jiném principu. Pokud vám jí banka schválí, tak jí můžete použít i v případě, že na svém účtu máte kladný zůstatek. Úvěr tak můžete čerpat v rámci měsíce a po uplynutí této doby běží tzv. bezúročné období (možnost splacení bez úroku), které je v rozmezí 30 až 45 dnů.

Úroky a poplatky

Úrokové sazby jsou u kontokorentu i kreditní karty vysoké. Liší se jen v tom, kdy vám je účtován. U kontokorentu již v den, kdy částku přečerpáte. U kreditní karty platíte ve chvíli, kdy nesplatíte svůj dluh včas. U kontokorentu se sazby pohybují k 20 % a kreditní karta mnohdy tento úrok překračuje.

Co se týče poplatků, s těmi můžete počítat spíše u kreditní karty, kde platíte za vedení úvěrového účtu. Na druhou stranu některé banky nabízí tento produkt bez poplatků, pokud splníte předem stanovená kritéria.

Způsob splácení úvěru

Výrazně odlišný je způsob splácení obou úvěrových produktů. Kontokorent splatíte v okamžik, kdy vám na účet přijdou peníze. Každý měsíc vám pak je strhnut úrok z přečerpané částky.

Kreditní karta funguje tak, že má svůj datum splatnosti. Tedy po měsíci se vám naskytne možnost bezúročného splacení. Přečerpané peníze pošlete na účet karty buď v plné části, nebo určitou část. Pokud úvěr nedoplatíte v bezúročném období, budete chybějící část splácet dle předem stanovených podmínek, které vám banka sdělí před sjednáním karty.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu