Investice
5 min čtení
Jak řešit finance ve vztahu?
22.2.2024

Peníze jsou bez pochyb jedním z citlivých témat, o kterých se Češi neradi baví. Pokud plánujete dlouhodobý vztah, nebo dokonce manželství, mělo by na toto téma dříve než později přijít řeč. Říkáte si proč? Finance bývají jedním z důvodů pro hádky ve společné domácnosti, mohou vést k rozchodu i k dalším nepříjemným situacím. V článku si proto přiblížíme, jak řešit finance ve vztahu.

Proč mluvit o financích ve vztahu?

Jak už jsme zmínili v úvodu, pokud navazujete dlouhodobý vztah, téma financí je potřeba řešit. Kromě toho, kdo bude co platit a v jaké výši, je potřeba se zaměřit na příjmy i stávající dluhy. Vždy je lepší, pokud víte, jaká je finanční situace vaší drahé polovičky.

Právě tento rozhovor má vést k tomu, jak si nastavíte společné finance ve vztahu. Ty se nemusí vyloženě týkat pouze bydlení nebo dětí, ale i budoucích finančních plánů. Proto není od věci, když začnete téma peněz řešit co možná nejdříve.  Pojďme si tedy říct, co je potřeba vyřešit.

Jak si dělit výdaje ve vztahu?

První situace, kdy byste měli začít mluvit o financích, je společné bydlení. Před tím, než se sestěhujete, je třeba si ujasnit jednu věc – výdaje spojené s bydlením. Potřeba je domluvit se na způsobu jejich placení. V tomto případě se vám nabízí 3 možnosti.

1. Rovným dílem

Jedním z nejběžnějších situací, zejména pokud spolu teprve začínáte, je rozdělit si náklady rovným dílem. Určitě to není třeba dlouhosáhle rozepisovat, ale jde o nájem, poplatky na energie, ale i potraviny a údržbu domácnosti.

2. Rozdělením nákladů

Pokud si nechcete posílat peníze z účtu na účet, máte  možnost domluvit se, jak si náklady rozdělíte. Někdo může zaplatit nájem, druhý třeba energie a jídlo na celý měsíc.

3. Podle výše příjmů

Poslední variantou je, že si výdaje rozdělíte úměrně k výši vašim příjmům, a to zejména ve chvíli, kdy jeden z vás má výrazně vyšší plat. Na druhou stranu je potřeba si říct, že tenhle přístup spíš budou preferovat manželé nebo partneři s dětmi.

Má smysl společný účet?

Ve vážném partnerském vztahu může přijít i řeč na společný účet, který preferovali naši (pra)rodiče. Dnešní generace mladých tento přístup mohou považovat spíše za přežitek, ale rozeberme si to z více úhlů.

Společný účet má nesmírnou výhodu v tom, že oba partneři/manželé mají přehled o příjmech a výdajích. Věc financí je tak transparentní a máte tak komplexní přehled. Na druhou stranu přicházíte o tzv. nezávislost.

Mít vlastní účet pro mnoho lidí znamená svobodu, ale také jistotu, že kdyby došlo k rozchodu, nebo jeden z partnerů měl finanční problémy, tak to nezasáhne toho druhého.

V dnešní době proto převládá varianta, že každý z partnerů má svůj osobní účet. Na druhou stranu je možné mít i společný účet na všechny výdaje a případnou tvorbu rezervy či jiného finančního cíle, jako je dovolená, výlet či oslavy.

Stanovte si společné finanční cíle

Když už ve vztahu máte vyřešené náklady na společný život, tak je potřeba probrat i budoucnost. To vám jako páru umožní lépe pracovat na tom, čeho chcete společnými silami dosáhnout. Půjde o společné bydlení, nákup nového auta či tvorbu úspor, pokud budete plánovat založení rodiny nebo se bavit o budoucnosti vašich dětí.

Přečtěte si také náš článek Rodinný rozpočet vám pomůže vyzrát nad výdaji! Zjistěte, jaké další užitečné tipy vám mohou pomoci se společnými financemi.

Zamyslete se nad tím: Co když se rozejdeme?

Ačkoliv rozchody nejsou příjemné, většina vztahů po letech skončí. Pro tento případ je proto namístě, abyste si řekli, jak se vypořádáte. V manželství to může řešit předmanželská smlouva, v partnerství pak ústní nebo písemná dohoda, co se majetkového vyrovnání týče.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu