Finance
5 min čtení
Co zvážit, než si zažádáte o úvěr?
16.10.2023

Finanční společnosti na nás cílí svými nabídkami. Reklamy na vás číhají v televizi, na internetu i v mobilním bankovnictví. Prakticky stačí kliknout a během pár minut máte na svém učtu tisíce, ne-li statisíce korun. I ve vašem životě může nastat situace, kdy si budete potřebovat půjčit peníze. Pro takové případy je vždy důležité, abyste si uvědomili, že výběr toho správného úvěru je potřeba dobře promyslet. S tím vám pomůže náš článek.

Kouzelné slovo zvané úrok

Drtivá většina spotřebitelských úvěrů prezentuje jako zásadní informaci úrok neboli úrokovou sazbu. Ta se u jednotlivých společností liší a ovlivňuje jí řada faktorůúčel, doba splatnosti, rizikovost či inflace.

Úrokovou sazbu chápeme jako částku, kterou budeme věřiteli (bance) navíc splácet. Tato hodnota může být fixní, ale také proměnlivá. Může být uvedena za určité období (nejčastěji rok). To, co zpravidla za vypůjčené peníze zaplatíte, je skryto daleko za úrokovou sazbou, ukryto za drobnými písmenky v reklamách.

Pronikněte za oponu tajemných zkratek

Teď, když už víme, jak chápat úrokovou sazbu, tak si pojďme odhalit, co se skrývá za zkratkami, s nimiž se můžete za procentuální částkou setkat.

  • p. a. = úroková sazba za rok
  • p. m. = úroková sazba za měsíc
  • p. s. = úroková sazba za pololetí
  • p. q. = úroková sazba za čtvrtletí

Pozornost byste měli věnovat RPSN

Pod zkratkou RPSN se ukrývá roční procentní sazba nákladů. Tento údaj je povinný a banka ho musí uvádět u každého úvěru. Jak už název napovídá, tak půjde o započítání všech nákladů, které budete mít jako věřitel k finanční společnosti. Zahrnuje nejen výše zmíněný úrok, ale také veškeré poplatky.

RPSN je mnohem lepší nástroj pro posouzení výhodnosti dané úvěru. Smysl dává zejména u dlouhodobých úvěrů, jako je hypotéka, kdy se zadlužujete na několik let dopředu.
  • Mezi poplatky spojené s úvěrem patří:
  • poplatek za poskytnutí úvěru,
  • poplatek za vedení úvěrového účtu (tedy evidence vašich splátek),
  • poplatek za správu úvěru,
  • poplatek za transakci,
  • a řada dalších.

Inzerenti úvěrů musí RPSN uvádět v reklamách. Pomáhá vám určit, který úvěr je pro vás výhodnější. Když si nechcete vypůjčit prezentovanou částku, banka nebo jiná instituce by vám měla říct, jaký bude úrok, RPSN i kolik při řádném splácení přeplatíte. Tyto údaje musí být obsaženy ve smlouvě podle zákona o spotřebitelském úvěru.

Na co se ještě zaměřit při výběru spotřebitelského úvěru?

Úrok a RPSN jsou ukazateli, které vám řeknou, kolik ve finále zaplatíte. Pokud ale koukáte na úvěr jako na komplexní záležitost, tak parametrů existuje více. Zde jsou další, na které byste se měli zaměřit.

Zaměřte se na délku splácení

Důležitým údajem je i datum, kdy musíte úvěr splatit. Je dáno pevně, nebo je flexibilní? Všechny podrobnosti by měly být uvedeny ve smlouvě, abyste nemuseli čekat na to, až vám poskytovatel úvěru sdělí, že jste úvěr splatili.

Vlastnosti úvěru

Při výběru dlouhodobějšího závazku by pro vás kromě úroku a RPSN měly být důležité i jeho vlastnosti. Je v poplatcích za úvěr zahrnuto i pojištění neschopnosti splácet? Dají se jednotlivé splátky odložit nebo úvěr předčasně splatit? Jaké jsou možnosti pro úpravu smlouvy? A spousta dalších specialit.

Bankovní nebo nebankovní úvěr

V potaz také musíte brát i to, zdali si půjčíte v bance nebo u jiné instituce. První řešení je seriózní, ale musíte počítat s tím, že si bankéř bude prověřovat nejen vaši bezdlužnost, ale i případné příjmy. U nebankovního úvěru se můžete těmto věcem vyhnout, ale zároveň s tím jsou spojená větší rizika. V takovém případě je dobré si prověřit daného poskytovatele.

Chcete zřídit úvěr? Proberte to s naším finančním specialistou!

Plánujete úvěr? Poraďte se s finančním specialistou a zjistěte, jaké řešení je pro Vás vhodné. Vyzkoušejte naše srovnávač úvěrů a nechte na sebe kontakt. Náš Patron se vám ozve a pomůže s výběrem i nastavením úvěru podle vašich potřeb a možností.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu