Finance
4 min čtení
6 kroků, jak správně vybrat nejvýhodnější úvěr
22.5.2024

Plánujete si půjčit peníze, ale nevíte, jak vybrat nejvýhodnější úvěr? Na trhu je celá řada finančních institucí, které vám rády poskytnou peníze. Na první pohled se vám výběr půjčky může zdát jednoduchý. Ano,  sjednat úvěr zvládnete během několika minut, ale po nějaké době zjistíte, že je nevýhodný. Nenechte se odradit a pojďte si přečíst, co je potřeba zohlednit, než se rozhodnet půjčit si peníze.

Jak vybrat nejvýhodnější úvěr

Z pohledu běžného spotřebitele je nejdůležitější získat peníze, které potřebuje. Pozornost se nějčastěji věnuje úroku, který finanční instituce okatě dávají do popředí. Nejčastěji nás láká to nejnižší číslo. Proč? Jednoduše, nepřeplatíme tolik za poskytnuté peníze. Pojďme si ale celý proces projít krok za krokem, abyste věděli, jak vybrat úvěr, který bude vyhovovat vám.

1. Ujasněte si, na co chcete peníze využít

Na úplném začátku je dobré si ujasnit, na co si chcete vzít úvěr. Jiné požadavky budete mít na krátkodobou půjčku, zatímco taková hypotéka může mít úplně jiné parametry výběru. Začněte proto tím, proč si chcete půjčit.

Pokud přemýšlíte, kdy se vyplatí vzít si úvěr, přečtěte si náš článek, kde toto téma více rozebíráme..

2. Zaměřte se na částku, kterou potřebujete

Ač se to může na první pohled zdát irelevantní, důležité je si promyslet i to, kolik peněz potřebujete. Čím vyšší částka je, tím více přeplatíte na úrocích. Věnujte proto moment tomu, abyste si stanovili správnou výši úvěru, protože vzít si peníze navíc se vám akorát prodraží.

3. Spočítejte si, kolik můžete měsíčně splácet

Při žádosti o úvěr si banka nebo jiná finanční společnost zjišťuje, zda dokážete splácet své závazky. To však neznamená, že byste tento krok měli podcenit, obzvlášť máte-li finanční rozpočet, který nechcete nabourat, nebo se nechce dostat do situace, kdy byste žili od výplaty k výplatě.

Zjistěte, jak vám rodinný rozpočet pomůže vyzrát nad výdaji. Před tím, než zažádáte o úvěr, je dobré mít přehledně uspořádané vaše finance.

4. Zaměřte se na to, kde si chcete půjčit

Jak už jsme zmiňovali, peníze si můžete půjčit od finančních institucí, které mohou být nebankovního charakteru. Pokud je pro vás obtížné získat peníze v bance, nejspíš pro vás nebude výhodná ani půjčka u nebankovních poskytovatelů, kde zpravidla mnohonásobně přeplatíte na úrocích.

5. Zaměřte se na další ukazatele

Při výběru nejvhodnějšího úvěru hrají důležitou roli procenta. Kromě úroku je důležité také zhodnotit RPSN (roční procentní sazba nákladů). Ta v sobě kromě samotného úroku zahrnuje další náklady spojené s půjčkou. Zde platí pravidlo, že čím nižší je RPSN, tím výhodnější je úvěr.

Nevíte, co zvážit, než si zažádáte o úvěr? Víc jsme se o tom rozepsali v našem článku, kde se dozvíte další užitečné rady, které jsou při výběru správné půjčky klíčové.

6. Budete splácet sami nebo ve více lidech?

Důležitý faktor při splácení hypotéky je taktéž to, kdo se na jejím splácení bude podílet. Pokud jste na to sami je pro vás situace obtížnější. Úvěr ve více lidí vám pak může pomoci dosáhnout na vyšší částku, ale také získat lepší úrok, pokud jedna z osob má vyšší příjmy.

Pomůžeme vám s výběrem

Nechte si poradit od specialistů na finance. Vyplňte nám krátký dotazník o tom, na co a kolik si chcete půjčit. To nejlepší řešení vašich potřeb pak s lehkostí obstaráme my.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu