Reality
6 min čtení
7 chyb, kterých se nedopouštějte při prodeji nemovitosti
29.5.2023

Nastává ve vašem životě okamžik, kdy uvažujete o prodeji nemovitosti? A k tomu jste v této věci úplní nováčci? Pak máte určitě celou řadu otázek. V tomto článku se zaměříme na to, jaké chyby často dělají lidé, kteří poprvé prodávají dům či byt. Mnohdy totiž není prodej nemovitosti tak jednoduchá záležitost, jak se na první pohled může zdát. Pojďme se s jednotlivými nástrahami blíže seznámit.

1. Vysoká prodejní cena nemovitosti

Nejčastějším kamenem úrazu bývá prodejní cena samotné nemovitosti. Ta je ve většině případů výrazně nadhodnocená, než by měla být. Za to zpravidla může neznalost realitního trhu nebo osobní vztah k nemovitosti. Nestačí pouze prohlédnout inzertní servery a udělat si průměr. Uvedené částky mohou být nadhodnocené a ve finále se mohou byty či domy prodat za úplně jinou cenu.

Pokud chcete, aby vámi nabízený byt a dům měl v konkurenčních nabídkách úspěch, je potřeba si zjistit jeho reálnou hodnotu. S tím vám může pomoci odborník na reality, nebo využijte náš web, kde zjistíte prodejní cenu nemovitosti snadno a on-line.

2. Vaše nemovitost není připravená k prodeji

Důležitým krokem, na nějž se často zapomíná, je připravení nemovitosti k prodeji. Většina majitelů o svém bytu nebo domě nepřemýšlí jako o zboží, a tak výrazně podceňují přípravu interiéru. Dalo by se říct, že první dojem prodává. Pokud tedy nabízíte dům plný přebytečných věcí, určitě budete hledat zájemce déle, než byste čekali. Podobný efekt mohou mít i zatažené záclony a celková stísněnost prostoru přeplněným nábytkem.

Home staging

Nepodceňujte vizuální přípravu nemovitosti k prodeji. Ve chvíli, kdy se tomuto kroku budete důsledně věnovat, máte jistotu, že se zájemci budou ozývat. Proto byste měli zvážit home staging, který výrazně ulehčí prodej bytu a domu. Nejenže vytvoříte atraktivní prostor, ale také jednoduše navýšíte prodejní cenu.

Profesionální fotografie

Dnešní telefony dokáží pořídit kvalitní fotky. Pokud ale nejste profesionální, nebo zapálený amatérský fotograf ve volném čase, tak nedokážete zachytit krásu prostoru, která si vyžaduje jistou ladnost a zejména fotografický um. Nepodceňujte proto dovednosti lidí z oboru a raději nechte tuto práci na povolaných osobách. Špatné nebo nic neříkající fotografie totiž neprodávají.

Menší úpravy, které není radno podceňovat

Trápí vaši nemovitost neduhy? Těmi mohou být špatná dlažba, špinavé spáry mezi dlaždičkami, dveře, které se nedovírají, opotřebovaná podlahová krytina či omšelé a lehce zašpiněné zdi. Zaměřte se na opravu či odstranění těchto drobností, protože i menší investice vám ve finále dokáže navýšit prodejní cenu nemovitosti.

3. Nabízíte nemovitost na jedné platformě

Velmi ošemetnou chybou při prodeji nemovitosti je volba jednoho inzertního prostoru. Tím, že se omezíte na konkrétní portál přicházíte o potencionální kupující. Proč? Protože lidé se zpravidla pohybují na různých místech, a pokud si vyberete nejpopulárnější realitní server, tak je velmi pravděpodobné, že vaše nemovitost snadno zapadne mezi záplavou dalších. Dejte si proto práci s tím, kam svou nemovitost umisťujete.

4. Nedostatečný popis a informace

Kamenem úrazu jsou také nedostatečné informace. Klidně může jít o špatnou rozlohu bytu, energetickou náročnost budovy, poslední revizi kotle a spoustu dalšího. Zavádějící mohou být i fotografie, na nichž není vidět celý prostor, ale jen některé vybrané úhly. Zapomenout byste neměli ani rozdělit celkovou plochu obytných místností a zmínit, co všechno je zde zahrnuto (balkón, sklep atp.). Nestane se vám tak, že prohlídka skončí fiaskem.

5. Neprovedete inspekci nemovitosti

Prodej nemovitosti není jednoduchou záležitostí. Pokud prodáváte dům nebo byt, ve kterém jste navíc nežili, nemusíte být zdaleka obeznámení s případnými nedostatky. Problém se pak může projevit v jakékoliv fázi prodeje nemovitosti a ani po podepsání smlouvy se zcela nezbavujete odpovědnosti za skryté vady. Najměte si proto realitního inspektora, který zkontroluje, že je nemovitost v dobrém stavu a vy tak nemusíte snižovat kupní cenu.

6. Chybí vám prodejní um a strategie

Ne všichni z nás jsou rození obchodníci, což může být pro prodej nemovitosti stěžující faktor. Někdy je potřeba pracovat i s tím, že dostanete od potencionálního kupce nižší nabídku, než očekáváte. Ve chvíli, kdy prodáváte poprvé, tak vám hrdost radí odmítnout. Pokud se objeví více nižších nabídek, můžete postupovat tak, že provedete aukci, v níž vyhraje ten, kdo nabídne víc. Další možností je také dohoda o případné ceně s potencionálním kupujícím, protože ten, kdo má opravdový zájem získat nemovitost, tak bude svolný vyjednávat.

7. Nedostatečné znalosti v rámci smluv

Ačkoliv je internet zdrojem různých informací, díky čemuž dokážete stáhnout kupní smlouvu během chvíle, tak zdaleka nemusí vyhovovat vašim potřebám a situaci. Pouze odborník vám dokáže napsat smlouvu, která bude právně v pořádku, a to zejména ve chvíli, kdy uzavíráte nějakou dodatečnou slevu nebo ke všemu máte závazek. Může se totiž stát, že tyto dokumenty mohou být napadnutelné, nevýhodné nebo nepočítají s dalšími záležitostmi, které by vás časem mohly stát nemalé peníze.

Věříme, že teď už víte, na co si dát pozor a v případě potřeby se obrátíte na odborníky, kteří vám dokáží pomoci s prodejem.

 

 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu