Hypotéky
6 min čtení
6 rad, jak postupovat, když nemůžete splácet hypotéku
9.6.2023

Vedla vaše cesta k vlastnímu bydlení přes hypoteční úvěr? V životě každého z nás může nastat situace, kdy je možné, že nemáme na to, abychom spláceli naše závazky. Co tedy dělat ve chvíli, kdy nemůžete splácet hypotéku? Rozhodně nemá smysl čekat, co se bude dít a aktivně situaci řešit. Připravili jsme pro vás 6 rad, jak nejlépe postupovat, když podobná situace hrozí i vám.

1. Začněte komunikovat s bankou

Úplně první věc, kterou byste při problémech se splácením měli udělat, je obeznámit s vaší situací banku. Nemá smysl problémy nechávat vyhnít, protože tím přitížíte akorát sami sobě. V tomto případě platí přísloví: „Čím dříve, tím lépe.“. Na banku jako na věřitele to bude působit mnohem lépe a váš bankéř nebo jiný specialista s vámi rád danou věc probere. Můžou vám splátky snížit, pozastavit či prodloužit dobu splatnosti.

Včasným informováním banky se vyhnete případné evidenci v seznamu dlužníků. Do toho zpravidla mají přístup společnosti, u nichž si zřizujete služby – například telefonní společnosti.

2. Zjistěte, kde a jak můžete ušetřit

V podobné situaci je dobré zrevidovat si své příjmy a výdaje. Utřiďte si pravidelné platby a rozdělte je do zbytných (ty, které musíte zaplatit – voda, elektřina, plyn, nájem) a nezbytné (předplatné služeb, pravidelné útraty v kavárně, drahá pojištění atp.), které zkuste úplně vypustit, nebo si najděte levnější variantu. Vhod také mohou přijít různé srovnávače služeb, s nimiž zjistíte, zdali dokážete na aktuálních službách ušetřit.

Zkuste konsolidovat úvěry

Pokud je důvodem neschopnosti splácet hypotéku více úvěrů a půjček, tak existuje jednoduché řešení. Slučte své závazky do jednoho, který nabízí ty nejlepší podmínky pro splácení. Rozhodně tak ulevíte svému rozpočtu.

Refinancujte hypotéku

Končí vám fixace hypotéky a nová sazba je nad vaše finanční možnosti? V takovém případě je dobré použít hypoteční kalkulačku a zjistit, jaké možnosti výběru máte. Dozvíte se, jak na tom jsou konkurenční banky a zdali by refinancování hypotéky pomohlo snížit splátky.

3. Požádejte o pomoc své blízké

Těžké časy mohou potkat každého a mnohdy není na škodu přijít s problémy za rodinou nebo opravdu dobrými přáteli. Podobné situace dokáží totiž utužit vztahy a vy tak ušetříte na nevýhodné půjčce, kterou byste jinak museli splácet. Berte však na vědomí, že tato možnost by měla být dočasná a je vhodná do chvíle, než vyřešíte, jakým způsobem budete řešit své závazky.

4. Najděte si další práci

Dobrým způsobem, jak zvýšit své příjmy je práce přesčas, což ale není řešení, které nabízí každý zaměstnavatel. Poohlédnout se také můžete po dalších možnostech přivýdělku jako je brigáda. V tomto případě se rozhodně snažte najít činnost, která by vás mohla bavit či profesně posunout. V dnešní době se navíc dají některé administrativní a kreativní činnosti dělat z pohodlí domova.

5. Spolubydlení, nebo pronájem nemovitosti

Spolubydlení není nic neobvyklého ve velkých městech jako je Praha nebo Brno. Pokud máte možnost uvolnit ve vašem bytě jeden pokoj, pak jej můžete pronajmout studentovi. Tímto způsobem získáte do svého rozpočtu pár tisíc korun, které vaše problémy mohou vyřešit. Informaci o tom, že pronajímáte pokoj pak zveřejněte na jednom z populárních inzertních webů jako je espolubydleni.cz.

Nejschůdnějším řešením je pak pronájem nemovitosti, a to v případě, že byste jí nechtěli prodávat. To se hodí, pokud se vám nabízí možnost levnějšího bydlení v podnájmu nebo máte možnost bydlet se svou rodinou. V tomto případě vám odpadne starost, protože splátky za hypotéku zaplatí osoba, které byt pronajmete. Počítat ale musíte s tím, že nejde o lehké rozhodnutí, protože najít spolehlivého nájemníka může být celkem oříšek.

6. Zvažte prodej nemovitosti

Jako poslední možnost, kterou byste měli brát v úvahu, pokud se nenabízí žádné z výše uvedených řešení, je prodej nemovitosti. I u tohoto kroku je potřeba nejprve o svém záměru informovat banku a dohodnout se na samotném postupu. Nejspíš vám bude hrozit nějaké penále, ale ušetříte si nepříjemnosti se zápisem do insolvenčního registru dlužníků.

Jak případně předcházet podobným nepříjemnostem?

Před pořízením hypotéky je třeba si ujasnit, že jde o závazek na následující etapu vašeho života. V takovém případě byste měli zvážit všechna rizika, jako je třeba případná ztráta zaměstnání, péče o člena rodiny nebo invalidita. Situací může nastat více, ale je potřeba se zamyslet, jak byste takovou věc řešili.

Způsobů, jak podobným situacím předejít může být:

  • Finanční rezerva ve výši tří a více měsíčních příjmů vašeho rodinného rozpočtu.
  • Pojištění proti neschopnosti splácet, které přijde vhod ve chvíli, kdy ztratíte práci nebo nastane situace, že skončíte v invalidním důchodu.
  • Životní pojištění s rizikem smrti je tu pro případ, když jste na hypotéku dva a došlo by k případnému úmrtí jednoho z manželů, tak lze z pojistky celá hypotéka doplatit.

Najděte si svého finančního poradce

Vaše finanční jistota je rozhodně věc, kterou byste měli řešit z dlouhodobého hlediska. Ať už plánujete vlastní bydlení, sjednání pojištění či dalších služeb, vyplatí se vám po ruce mít nezávislého specialistu. Vyzkoušejte náš katalog poradců a najděte si odborníka na finance, který vám pomůže nejen při sjednávání produktů, ale bude oporou a rádcem v podobně obtížných situacích.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu