Životní pojištění
5 min čtení
Nemocenské pojištění: Co to je a kdy na něj máte nárok?
7.3.2024

Nemoc nebo úraz se může stát každému v nás. Jde o nepříjemnou životní komplikaci, které se řada z nás snaží vyhnout. Proto když vás trápí rýma, kašel nebo jiné civilizační onemocnění, raději zajdete do lékárny než k doktorovi a přes víkend to vyležíte. Nemocenské se nevyhnete v okamžik, kdy vám zdravotní stav neumožní pracovat. Pojďme se podívat na to, jak dlouhodobá nemoc nebo úraz ovlivní vaše příjmy.

Co je to nemocenské pojištění?

Nemocenské pojištění slouží k tomu, aby vám v případě dlouhotrvající nemoci nebo úrazu krylo vaše příjmy. Jde o státní podporu v rámci pracovní neschopnosti, kdy vám je vyplácen příspěvek v určité výši (vzhledem k vašim příjmům). Nemocenské pojištění je upraveno zákonem č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění a týká se všech ekonomicky aktivních občanů od 15. dne trvání neschopenky.

Kdo má nárok na nemocenské pojištění?

Pokud pracujete jako zaměstnanec na hlavní pracovní poměr, tak je z vaší mzdy automaticky odváděn příspěvek na nemocenské pojištění. To znamená, že máte nárok na jeho plnění během pracovní neschopnosti, a to podle kritérií stanovených zákonem.

Co se týče OSVČ, ty mají odvody na nemocenské pojištění dobrovolné. Pokud si budou platit nemocenské pojištění sami, mají také nárok od 15. dne čerpat příspěvek. Jako živnostník byste pro správný odvod byste měli použít kalkulačku nemocenského pro OSVČ.

Jaká jej výše nemocenské příspěvku?

Výše nemocenského příspěvku je individuální. Ten zjistíte jednoduše: stačí sečíst hrubou mzdu za posledních 12 měsíců a vydělit ji 365. Toto platí v případě, že jste v té době nečerpali nemocenskou či jiné státem vyplácené dávky, jako je například ošetřovné, které je z výpočtu vyloučeno. Na základě toho vám je určená redukční skupina, do které patříte, a s ní i výše vašeho příspěvku.

  • Při pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény trvající 30 dnů máte nárok na 60 % z denního vyměřovacího základu.
  • Pokud jste na neschopence od 31. do 60. dne, zvyšuje se příspěvek na 66 % z redukovaného denního vyměřovacího základu.
  • Od 61. dne pracovní neschopnosti nebo karantény se zvyšuje dávka na 72 %.

Ačkoliv výše nemocenského není příliš vysoká a měla by vás motivovat k návratu do práce. Na druhou stranu v některých případech vám může OSSZ stanovit i nižší dávky, a to až o 50 %. Zejména v případech, kdy pracovní neschopnost vznikla:

  • vlastním přičiněním (nebezpečná rvačka, vyprovokovaný útok),
  • pracovní neschopnost jste si způsobili v důsledku alkoholu nebo omamných látek,
  • dopustili jste se úmyslné trestního činu nebo přestupku.

Jak si vypočítat výši denního příspěvku?

K výpočtu nemocenského příspěvku je nutné znát denní vyměřovací základ. Ten zjistíte jednoduše. Stačí sečíst hrubou mzdu za posledních 12 měsíců a vydělit jí 365, a to v případě, že jste v té době nečerpali nemocenskou či jiné státem vyplácené dávky, jako je například ošetřovné, které je z výpočtu vyloučeno

Denní vyměřovací základ se pak přepočítává na redukovaný denní základ. K jeho výpočtu je potřeba znát tři redukční hranice a procenta, kterými se částka násobí:

  1. redukční hranice: do 1 466 Kč – 90 %
  2. redukční hranice: 1 466 Kč až 2 199 Kč – 60 %
  3. redukční hranice: 2 199 Kč až 4 397 Kč – 30 %

Z výsledné částky redukovaného denního základu se vypočítá procentuální část, která tvoří konečnou částku nemocenské denní dávky. Procenta se určují délkou trvání nemoci nebo karantény:

  • Nemocenská trvající od 15 do 30 dnů – 60 % z redukovaného denního základu
  • Nemocenská trvající od 31 do 60 dnů – 66 % z redukovaného denního základu
  • Nemocenská trvající déle než 61 dnů – 72 % z redukovaného denního základu

Nemocenská je vyplácena většinou maximálně po dobu jednoho roku, ve výjimečných případech může být i delší.

Pokud vám není zcela jasné, jak k výši nemocenského dojít, využijte kalkulačku Ministerstva práce a sociálních věcí.

Životní pojištění vám dorovná 100 % příjmu

Není vám příjemné, že byste v případě vážné a dlouhotrvající nemoci měli výrazně nižší příjmy? Tento problém vám pomůže vyřešit životní pojištění s rizikem pracovní neschopnosti. Správně nastavené denní plnění dokáže dorovnat váš příjem na 100 % a vy tak nemusíte řešit případný výpadek příjmu ani to, jak se co nejrychleji vrátit do práce.

Udělejte první krok s kalkulačkou životního pojištění

Porovnejte pomocí naší kalkulačky životního pojištění a zjistěte, nakolik by vás mohlo vyjít u jednotlivých pojišťoven. Cena pro vás sice může být zásadním ukazatelem, ale kvalitní pojistku dokážete nastavit s naším finančním Patronem a určitě nemusí být drahá. Mějte své finance pod kontrolou a udělejte první krok s Patron finance.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu