Hypotéky
4 min čtení
Jak získat 100% hypotéku?
10.3.2024

Při financování vlastního bydlení se můžete setkat s menší překážkou, zejména pokud nemáte dostatek vlastních financí. K získání hypotéky u banky potřebujete zpravidla až 20 % z ceny nemovitosti. Dá se ale získat 100% hypotéka? Na tuto situaci se zaměříme v tomto článku.

Podmínky pro získání hypotéky v roce 2024

Pro získání hypotéky v roce 2024 zůstává zásadním kritériem LVT (loan to value). Hodnota půjčky k výši nemovitosti je stále 80 %, zatímco pro žadatele mladší 36 let je to 90 %. Pro letošní rok už není relevantní ani ukazatel DTI, tedy výše ročního příjmu k dluhu.

Podmínek pro získání hypotéky je více – věk, bonita a další. Přečtěte si náš průvodce: Hypotéka aneb vše, co potřebujete vědět a seznamte se s nimi podrobněji

Pokud se oprostíme od podmínek, tak se můžeme zaměřit na hlavní otázku článku. Jak se dá získat 100% hypotéka a je to vůbec možné?

Jak získat 100% hypotéku?

Ručení další nemovitostí

Nejčastější možností, jak získat 100% hypotéku, je bance ručit jinou nemovitostí v dostatečné hodnotě. Ta může být vaše nebo příbuzných (rodiče, prarodiče). Tím, že budete ručit bytem nebo domem, máte šanci vyjednat si lepší podmínky.

Výhoda je, že postupem času, jak splácíte úvěr, tak nemovitost financovaná hypotékou zvyšuje svou hodnotu. Po nějaké době můžete nemovitost, kterou jste 20 nebo 10 % ručili, vyjmout z hypotéky. Je potřeba si uvědomit, že v takovém případě je třeba řádně splácet.

Důležité je uvědomit si i nevýhody tohoto způsobu. V případě, že nebudete platit své závazky řádně, můžete o nemovitost přijít vy nebo vaši blízcí.

Využít pro vlastní zdroje další úvěr

Další možností, jak získat hypotéku bez vlastních zdrojů, je vzít si úvěr na zbývajících 20 % nebo 10 %. Počítat ale musíte s tím, že banka si v rámci vaší bonity může prověřit, jaké úvěry máte. Někde to může být problém, jinde naopak ne.

Počítat musíte s tím, že takový úvěr často mívá vyšší úrok. Také je mnohdy stanoven na kratší dobu než hypotéka. Budete tak muset současně splácet úvěr i hypotéku.

Peníze si můžete půjčit od příbuzných

Velmi přívětivým řešením může být i půjčka od rodičů či velmi dobrých přátel. Velkou výhodou je, že oproti úvěru, se vám tyto peníze neprojeví ve vaší bonitě a nesníží to možnost na dosažení vaší hypotéky.

V tomto případě nemusíte platit žádný úrok, případně se můžete s rodinou, nebo blízkými domluvit, že peníze vrátíte s úrokem, který odpovídá spořícímu účtu, nebo inflaci. Pokud to ale nikdo nebude řešit, můžete také ušetřit.

Poraďte se o 100% hypotéce s našim Patronem

Výběr hypotéky rozhodně není krok, který byste měli unáhlit. Doporučujeme vám udělat si průzkum, kde dostanete nejlepší úrokovou sazbu. S tím vám pomůže naše hypoteční kalkulačka. Se způsobem správného financování vám dokáže poradit náš hypoteční specialista, který s vámi projde všechny možnosti.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu