Investice
5 min čtení
Přehledně: Do kdy a jak podat daňové přiznání v roce 2024?
20.3.2024


Podání daňového přiznání se týká zaměstnanců (ve většině případů ho podává jejich zaměstnavatel), studentů, kteří mají více brigád a také OSVČ, tedy osob samostatně výdělečně činných. U poslední jmenované skupiny je pak rozhodující výše ročního výdělku. Přiznání OSVČ, ať už hlavní či vedlejší, podávají v případě, kdy jejich příjmy přesáhnou 50 000 korun. Pojďme si připomenout, jaká jsou důležitá data a způsoby pro podání daňového přiznání za rok 2023. 

Mezní termíny pro podání daňového přiznání

  • Papírové podání – do 2. dubna (dle úředních hodiny příslušného úřadu; podání poštou do zavíracích hodin, rozhoduje razítko)
  • Elektronické podání – do 2. května (do půlnoci)
  • Podání zpracované daňovým poradcem – do 1. července

Pokud vám při podání daňového přiznání vzniknou nedoplatky na dani, je nutné uhradit je ve stejném limitu, jaký platí pro podání přiznání. Pozor ovšem, za rozhodující se nepovažuje datum, ve kterém peníze odešlete, ale ve kterém jsou na účtě či v pokladně finančního úřadu. Myslete tedy na tuto povinnost včas.

Jak můžete daňové přiznání podat?

→ Papírové přiznání – Klasická forma papírového formuláře. Ten získáte buď ve fyzické podobě na jakémkoliv finančním úřadě, nebo si ho můžete stáhnout na stránkách Finanční správy. Jeho součástí musí být i povinné přílohy. Doložte potvrzení, které se týká uplatněných slev na dani. Vyplněné přiznání odešlete poštou nebo odneste přímo na pobočku finančního úřadu, kam dle místa trvalého bydliště spadáte.

→ Elektronické podání – Online vyplnění i podání daňového přiznání je povinné pro všechny, kteří disponují datovou schránkou (což jsou i všichni OSVČ, podnikatelé a společenství vlastníků). V tomto případě můžete daňové přiznání podat buď přímo přes datovou schránku ve formátu XML (vytvořit lze v různých aplikacích pro správu účetnictví či faktur). Druhou možností je portál MOJE daně. Ten nabízí možnost vyplnit daňové přiznání krok za krokem spolu s nápovědou a následnou kontrolou. Výsledný formulář pak podáte buď přímo přes portál, nebo si ho stáhnete a odešlete přes datovou schránku.

Jaké slevy na daních lze za rok 2023 uplatnit?

Slevy na daních může uplatnit každý, koho se týká daň z příjmů. Nejedná se jen o zaměstnance a OSVČ, ale také starobní a invalidní důchodce, studenty, či osoby na mateřské dovolené. Pokud tedy spočítáte daň z příjmů, můžete následně slevy odečíst. Pro letošní přiznání platí následující:

Sleva na poplatníka – Jde o částku 30 840 korun, kterou může uplatnit každý, koho se zdanění příjmů týká. Dokonce i pokud pracoval pouze část roku.

Sleva na dítě – Pokud vaše příjmy přesáhnou šestinásobek minimální měsíční mzdy (pro rok 2023 jde o částku 103 800 korun), lze uplatnit slevu na dítě či více dětí. A to do dovršení věku 18 let, nebo 26 let, pokud studují (nebo naopak nemohou ze zdravotních důvodů studovat nebo pracovat). Tuto slevu smí uplatnit pouze jeden z rodičů, druhý podepisuje čestné prohlášení o neuplatnění. 

Sleva na manžela/manželku – Týká se osob, jejichž manžel/ka nemá zdanitelné příjmy (rozhodnou částkou je max. 68 000 korun). Sleva je v tomto případě 24 840 korun.

Sleva na důchodce – Uplatnit ji může každý, kdo pobírá starobní důchod, a to ve výši 30 840 korun.

Sleva na invaliditu – Pokud jste v invalidním důchodu a vyděláváte, můžete si odečíst 2 520 korun za rok v případě invalidity I. a II. stupně, pokud máte invaliditu III. stupně, částka je vyčíslena na 5 040 korun ročně.

Sleva na studenta – Pracující studenti (ať už formou HPP, DPP či DPČ) mohou uplatnit slevu 4 020 korun.

Sleva na umístění dítěte (školkovné) – Týká se každého, kdo má dítě ve školce a školkovné si lze odečíst až do výše 17 300 korun (za každé dítě). Slevu může opět uplatnit pouze jeden z rodičů.

Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ

Nezapomeňte, že kromě daňového přiznání je nutné podat také přehledy o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Lhůta je do 30 dnů od podání daňového přiznání. 



Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu